HTML

Magyarország

reklám

Friss topikok

Linkblog

2 milliárd euróhoz jut Magyarország megint.

2009.03.14. 11:58 luc besson

Az Európai Bizottság elfogadta, a kormány átdolgozott gazdasági programját, így megnyílik a lehetőség az EU által nyújtott 6 milliárd eurós hitelkeret második részének lehívása előtt - mondta Keller László pénzügyi államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón.

Magyarország a hitelkeret első két milliárd eurós részét már lehívta, most hasonló hitelkeret nyílik meg a Európai Bizottság döntésével az ország számára.

Mint az közismert a magyar kormány elsőként - akkor nem kis megrökönyödést kiváltva mind a nemzetközi mind a hazai közvéleményben - tavaly októberben az IMF-hez fordult áthidaló kölcsön igényével. Végül az IMF a Világbank és az Európai Unió húsz milliárd euró értékű hitelkerete nyitott Magyarország számára, amely folyamatosan hívható le annak függvényében, hogy az ország miként teljesíti vállalásait.

 

Az Európai Közösség középtávú pénzügyi támogatására vonatkozó hitelmegállapodás, valamint az egyes hitelrészletek lehívásához kapcsolódó gazdaságpolitikai kritériumrendszert illetve jelentéstételi és monitoring feltételeket rögzítő egyetértési megállapodást 2008. november 19-én írták alá.

 

A 6,5 milliárd euró összegű hitelkeret első részletének lehívása 2009. december 9-én megtörtént. A 2009. első negyedévre ütemezett, 2 milliárd euró összegű második részlet lehívását megelőzően az Európai Bizottság 2009. február 4-15. között tárgyalásokat folytatott Magyarországon a lehíváshoz kapcsolódó feltételek megvalósulásának vizsgálata céljából. A bizottsági vizsgálat alapján az EFC 2009. február 27-i ülésén megállapította, hogy Magyarország eleget tett a második részlet lehívásához kapcsolódó kritériumoknak.
 

Figyelembe véve ugyanakkor egyrészt azt a tényt, hogy az Európai Bizottság januárban módosította a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését, másrészt azt, hogy Magyarország exportlehetőségei nagymértékben függnek a tagállamok importkeresletétől, szükségessé vált a magyar gazdaságpolitikai program felülvizsgálata - amely még a Bizottság 2008. őszi előrejelzésén alapult - és az új makrogazdasági pályához igazodó intézkedések kidolgozása - fogalmaz a Pénzügyminisztérium közleménye.
 

A felülvizsgált gazdaságpolitikai programmal való összhang megteremtése érdekében a hitelcsomag további hitelrészleteinek lehívásához kapcsolódó gazdaságpolitikai feltételrendszer módosítása is szükségessé vált. A 3. és 4. részletre vonatkozó módosuló gazdaságpolitikai feltételeket a kiegészítő egyetértési megállapodás tartalmazza, amely a már kihirdetett egyetértési megállapodás részét képezi. A kiegészítő egyetértési megállapodás aláírására március 11-én került sor.

 

Az aláírást követően folyamatban van a második, 2 milliárd euró összegű részlet pénzügyi kondícióinak kialakítása a 2008. novemberi hitelmegállapodásban foglaltaknak megfelelően. A gazdaságpolitikai program módosulása a hitelmegállapodásban foglaltakat nem érinti, annak módosítására nincs szükség. A hitelrészlet lehívására a hónap végéig sor kerül.

Szólj hozzá!

Címkék: magyarország hitel hitelkeret

A bejegyzés trackback címe:

https://1magyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr851001544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása