HTML

Magyarország

reklám

Friss topikok

Linkblog

Szabálytalan a gyorshajtás új büntetése?

2009.03.07. 22:51 luc besson

Indítványozta az objektív felelősség és a közigazgatási bírság szabályainak megszüntetését az állampolgári jogok biztosa, mert azok nem összeegyeztethetőek az alkotmányos büntetőjog követelményével.

Aggályosak az objektív felelősség és a közigazgatási bírság szabályai az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint, ezért indítványozta az Alkotmánybíróságnál a közúti közlekedésről szóló törvény erre vonatkozó szabályainak alkotmányossági vizsgálatát és megsemmisítését.

Szabó Máté arra a megállapításra jutott, hogy alapjaiban ellentétes a jogbiztonság követelményével az a jogi megoldás, amely szerint a nem vétkes üzemben tartót akkor is megbüntetik, ha a gépjármű tényleges vezetőjétől a bírság valamilyen okból nem hajtható be.

Az ombudsman szerint ugyanígy probléma, hogy a törvény alapján egyazon szabálysértés miatt párhuzamosan szabálysértési és közigazgatási, vagyis kétféle büntetéssel fenyegető eljárás is indulhat. Így még az is lehetséges, hogy a járművezetéstől eltiltást és az előre meghatározott összegű (30-300 ezer forint) bírságot egyazon személlyel szemben alkalmazzák.

Ugyancsak nem tartja összeegyeztethetőnek a jogbiztonság követelményével az ombudsman azt, hogy az üzemben tartó még akkor is felelős, ha a gépjármű a szabályszegést megelőzően jogellenesen kerül ki a birtokából, azonban ezt nem volt módja a rendőrségnek jelezni.
 
Az állampolgári jogok biztosa jelentésében hangsúlyozta, hogy a közúti közlekedésről szóló törvény és a közigazgatási eljárásról szóló törvény viszonya alkotmányosan nem kellően rendezett. A biztos szerint problémát okoz, hogy a közigazgatási eljárási törvény nem ismeri az objektív felelősség fogalmát, ezáltal elvben kizárt például, hogy a közigazgatási bírság a közigazgatási hatósági eljárás hatályos szabályainak megfelelően kerülhessen kibocsátásra.

Szabó Máté kiemelte, hogy a jogbiztonság és az alkotmányos büntetőjog követelményével nem tartja összeegyeztethetőnek az objektív felelősség e formáját. Olyan közlekedési szabályszegésekért, ahol hagyományosan a felróhatóságon alapuló felelősségnek és a jogsértéssel arányos szankciónak kellene érvényesülnie, a törvény objektív felelősségen alapuló, rögzített összegű bírság kiszabását rendeli el.
 

Mint emlékezetes 2008. január 1-jétől vezették be hazánkban az objektív felelősség elvét. Ennek alkalmazásával a rendőrség a rendszám alapján eljárhatott az üzemben tartó ellen. Ezt főként a gyorshajtások esetén alkalmazzák, az elkészült fotó után a határozat mellé már csekket is postáznak. Azóta nem hivatkozhat az autós arra, hogy egy családtagja vezette az autót, akire nem tesz terhelő vallomást, kénytelen fizetni.

Szólj hozzá! · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://1magyarorszag.blog.hu/api/trackback/id/tr72988349

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: JOGIQ 2009.05.21. 10:33:36

A közigazgatási bírság - sebességtúllépésKettő évvel ezelőtt lépett hatályba a közigazgatási bírság. Idén, május elsején lépett hatályba a módosítása, mely most már nem százalékban határozza meg a sebességtúllépést, hanem számszerűsítve van. A közigazgatá…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása